Colosseum vil præge uddannelsesdebatten: Vi skal turde at gå forrest

Hos Dansk Tandsundhed fortsætter vi medlemsrejsen og gør ved tredje stop holdt hos Colosseum Tandlægerne og CEO Jens Mondrup.

Bag navnet, der henleder tankerne på Romerriget, finder vi en tandlægekæde med over 450 ansatte og mere end 30 klinikker fordelt over hele Danmark. Colosseum Tandlægerne er ejet af den velgørende Schweiziske fond Jacobs Foundation, som investerer i unge menneskers fremtid. Det indebærer blandt andet investeringer, som skal sikre unge mennesker bedre adgang til uddannelse, uanset deres baggrund, bopæl eller fælles indkomst. 

Colosseum Tandlægerne har mere end 30 klinikker over hele landet. Blandt andet i Ballerup, hvor tandlæge Sarah Frederiksen og klinikchef Karin Holmbach står klar til at vejlede og behandle nye patienter

Uddannelse er nøglen

Og netop uddannelse fylder meget hos Jens Mondrup, der vil styrke både tandlæge- og tandplejeruddannelserne, så vi får mere tandplejefagligt uddannet personale: 

"Vi har jo været inde i en udvikling, hvor der bliver flere ældre med en stadigt bedre tandsundhed. Det er ubetinget positivt, men stiller også store krav til, at vi kan tilbyde de nyeste, specialiserede behandlingstilbud, på klinikkerne. Skal vi kunne det, så kræver det også, at vi har tilstrækkeligt med tandlæger og tandplejere på vores klinikker", siger Jens Mondrup. 

Fra behandling til forebyggelse

Jens Mondrup glæder sig over, hvor langt vi er kommet med tandsundheden i Danmark. Han henviser blandt andet til Københavns Universitets studie om trends i danskernes tandsundhed fra 1987-2017, som blandt andet viser, at tandløsheden blandt befolkningen er faldet fra 18 til 3 pct. i perioden. Han ser studiet som et udtryk for, at behandlingsmulighederne er blevet bedre og ikke mindst, at danskerne passer godt på deres tænder. Alligevel ser han med stor bekymring på, hvordan nogle patientgrupper falder udenfor den forebyggende behandling: 

"Selvom tandsundheden indiskutabelt er blevet bedre hos danskerne, så har vi desværre nogle patientgrupper, der halter efter. Og det er desværre ikke blevet nemmere for dem med manglen på behandlere. Det gælder særligt udsatte, og jeg ser gerne, at man moderniserer de forskellige tilskud og styrker fokus på forebyggelse. Det er selvfølgelig væsentligt, at man også kan få tilskud til behandling, men det bør undersøges, om nogle af tilskuddene kan flyttes over på forebyggelse, det det netop vil sikre bedre tandsundhed på den lange bane", siger Jens Mondrup.

Vigtigt, at vi tør blande os i debatten

Og så er vi tilbage ved netop uddannelse, som også internt hos Colosseum Tandlægerne er et fokuspunkt. Ifølge CEO Jens Mondrup er det nemlig at afgørende, at der satses hårdt på at give gode videreuddannelsestilbud, når der skal tiltrækkes medarbejdere til klinikkerne og sikres behandlinger i høj kvalitet: 

"På uddannelsesfronten skal vi også selv løfte vores del af opgaven. Derfor er det vigtigt, at vores partnere og medarbejdere ved, at de har mulighed for at udvikle sig, og det prøver vi at sikre på to områder. Først i det daglige, hvor vi går efter at skabe stærke faglige fællesskaber på klinikkerne med vores partnere. Det indbefatter også, at behandlerne har det nyeste og bedste udstyr at arbejde med, så de har de bedste betingelser for at sikre behandlinger i højeste kvalitet."

Derudover arbejder vi med konkrete videreuddannelsesforløb, hvor vi har et årshjul for efteruddannelse, som omfatter alle vores medarbejdergrupper. Efteruddannelsen foregår i samarbejde med leverandører og specialister. For yngre tandlæger har vi har vores Young Professionals-program, hvor vi tilbyder uddannelse, coaching og karriereplanlægning. Og endeligt har vi uddannelse under vores eget Colosseum Academy i Oslo. Så uddannelse har høj prioritet hos os", siger Jens Mondrup og tilføjer:

"Passionen for uddannelse har vi heldigvis til fælles med de andre medlemmer af Dansk Tandsundhed. Derfor er det også vigtigt, at vi tør blande os i debatten. Vi skal turde at gå forrest", slutter Jens Mondrup. 

Læs meget mere om Colosseum Tandlægerne her